Mestesuguri

Unul dintre obiectivele importante ale Centrului de Cultura si Arta al Judetului Timis este reprezentat de conservarea si valorificarea patrimoniului cultural national, care se desfasoara pe mai multe paliere, urmarind toate aspectele culturii traditionale. Intentia este de a mentine "vie" aceasta mostenire culturala transmisa din generatie in generatie prin reinsertia acestor valori in viata cotidiana.

Patrimoniul cultural imaterial este perisabil din punct de vedere al rezistentei in fata timpului, prin caracterul sau oral, fiind pasibil de uitare mai repede decat alte forme ale patrimoniului cultural, in general. Centrul de Cultura si Arta al Judetului Timis prin sectorul de Conservare, valorificare si promovare a culturii traditionale si studiile pe care le desfasoara in acest sens, incearca sa descopere si sa analizeze reminescentele culturii traditionale, pastrate in anumite obiceiuri, ritualuri, cantece sau dansuri, camuflate in gesturi si obiceiuri cotidiene.
Centrul de Cultura si Arta al Judetului Timis prin sectorul de Conservare si Scoala de Arta, a oferit o noua dimensiune de valorificare si promovare a culturii traditionale prin revitalizarea mestesugurilor traditionale. Astfel anul acesta s-a deschis trei centre de mestesuguri traditionale (sculptura in lemn, olarit, pictura pe sticla, cusaturi traditionale, design floral) in judet la Cosevita, Tomesti si Jupanesti. De asemenea in semestrul IV se preconizeaza ca va fi deschis un centru de mestesuguri si la Giroc. Toate aceste centre sunt considerate filiale ale Scolii de Arta din Timisoara si se poate obtine diploma de studii, avizata de Ministerul Educatiei.


Designed by Visualcris, Develloped by Cattat-SYS